Blog

Low-code vs high-code | De belangrijkste verschillen

Denk je bij het bouwen van software aan woorden als duur, lastig en tijdrovend? Dat zijn belangrijke redenen waarom we bij Bizzomate werken met Mendix low-code. Met deze visuele manier van ontwikkelen wordt software maken toegankelijker, sneller en goedkoper. Die werkwijze verschilt nogal van de traditionele, high-code manier van software maken. Overweeg je een carrièreswitch richting de IT? Of van high-code naar low-code? We zetten de voordelen en verschillen van beide werkwijzen op een rijtje.

Wat is low-code?

Met low-code werk je in een visuele interface waarbij je met behulp van bouwblokken software maakt. Daardoor is er minder technische kennis nodig en werk je een stuk sneller in vergelijking met de traditionele high-code manier van ontwikkelen. Verder bieden low-code platforms standaard direct bruikbare functionaliteiten, zoals login en Single Sign-on (SSO) die je direct in een applicatie kunt implementeren. De grootste low-code platforms, zoals Mendix, hebben daarnaast een marketplace waar je die functionaliteiten ook nog eens kunt downloaden en in je eigen app gebruiken, of juist kunt delen met anderen.

Meer achtergrond vind je in ons artikel ‘Wat is low-code?’.

Wat is high-code (traditionele code)? 

Helemaal nieuw met coderen? We leggen high-code hier ook nog even kort uit.
De traditionele manier van programmeren, waarbij applicaties met regels code in een programmeertaal worden geschreven, noemen we sinds de opkomst van low-code ook wel high-code, simpelweg omdat je moet programmeren (ook wel coderen) om een applicatie te maken. Er zijn veel verschillende programmeertalen zoals Javascript, C++ of Python, elk met hun eigen sterke en zwakke punten. Een belangrijke overeenkomst tussen de talen is dat je als programmeur van deze applicaties instructies schrijft in de programmeertaal of ‘code’ van de applicatie. De hoeveelheid code in een applicatie wordt vaak aangegeven in regels, waarbij applicaties kunnen bestaan uit duizenden regels code.

Wat zijn de voordelen van low-code vs high-code?

Hoewel je veel applicaties zowel met low-code als met high-code kunt maken, is er nogal een verschil in de manier van werken. We hebben daarom de belangrijkste verschillen bij low-code vs high-code op een rijtje gezet. 

  Low-code High-code
Interface Een visuele, gebruiksvriendelijke interface met kant-en-klare bouwblokken. Een Integrated Development Environment (IDE) waarin je functionaliteit toevoegt door regels code te schrijven.
Snelheid Kant-en-klare bouwblokken zijn op een visuele manier aan elkaar te koppelen. Je hoeft veel tijdrovende elementen van je applicaties daardoor niet volledig zelf te bouwen waardoor je heel snel een werkende app bouwt. Daarnaast worden die bouwblokken door het low-code platform up-to-date gehouden, wat veel tijd scheelt bij het onderhouden van je applicaties. De complexiteit en vele regels code bij high-code zorgen ervoor dat het vaak lang duurt voordat een eerste versie van een applicatie kan worden getest. Het grote voordeel van high-code is echter dat je volledige controle hebt over elk aspect van je applicatie. Daarnaast kost onderhoud van applicaties meer tijd, bijvoorbeeld doordat gebruikte libraries  breaking changes hebben die je zelf moet ondervangen in de app.
Feedback Doordat je snel een applicatie kunt bouwen heb je meer capaciteit om voorstellen te doen die ook waarde toevoegen voor de business en haal je sneller en gerichter feedback op. Minder complexiteit zorgt er ook voor dat gesprekken vaker over die waarde gaan, in plaats van een focus op de techniek.

 

Doordat vele regels code vooral door programmeurs worden begrepen kan feedback vaak pas worden opgehaald bij een eerste versie. Als er dan ingrijpende wijzigingen nodig zijn, kost dit vaak veel extra werk en tijd.
Leercurve Low-code is dankzij de visuele werkwijze snel te doorgronden, waardoor het beginnende developers weinig tijd kost om een eerste applicatie te maken. Met meer ervaring neemt die snelheid alleen maar toe. Het leren van een programmeertaal en de specifieke mogelijkheden vraagt veel tijd en ervaring, waarbij een beginnende high-code developer vaak op een fractie van de snelheid van een ervaren developer werkt.

De beperkingen en overwegingen?

Wat low-code in veel opzichten een goed alternatief voor high-code maakt, is de flexibele, toegankelijke en efficiënte manier voor het ontwikkelen van applicaties. Toch zijn er ook situaties waarin high-code beter geschikt is.

Coen Spinhoven is Mendix consultant bij Bizzomate en heeft met beide werkwijzen veel ervaring: “In sommige situaties, waar wordt gewerkt met enorme budgetten en waar volledige controle over elke feature essentieel is, vormt high-code een betere keuze dan platforms zoals Mendix. Hoewel Mendix veel ‘out of the box’ functionaliteiten biedt voor algemene toepassingen, wat voor grote snelheidswinst kan zorgen, past high-code beter bij projecten waar intensieve controle nodig is en voldoende budget beschikbaar is om dit te realiseren. Deze benadering biedt de precisie en flexibiliteit die nodig zijn voor heel specifieke eisen, zoals het beheren van een enorme gebruikersbasis in het geval van bijvoorbeeld apps als Instagram.”

“In de meeste situaties is low-code echter sneller doordat low-code platforms zelf een deel van het werk uit handen nemen. Dit gaat ten koste van een klein beetje controle, maar gelukkig niet van de flexibiliteit. Het onderhoud van low-code applicaties is daarnaast eenvoudiger, onder andere doordat er veel complexiteit is weg geabstraheerd en bestaat uit standaardcomponenten. Applicaties in Mendix zijn daardoor doorgaans een stuk makkelijker te begrijpen en technisch minder complex. Bij Bizzomate kennen we beide technieken, zo kunnen we onze klanten altijd het best passende advies geven.”

Hoe kies je tussen low-code of high-code?

De voor- en nadelen van beide methoden zijn dus duidelijk, maar hoe maak je als developer voor jezelf de keuze waar je je in wilt specialiseren? In beide disciplines is namelijk veel vraag naar personeel. Voor Coen was de grotere impact die hij met low-code heeft bij opdrachtgevers een belangrijke overweging bij zijn overstap van high-code naar low-code: “Bij high-code is er veel meer ‘mentale overhead’ nodig door de techniek. Een simpelere en snellere manier van apps bouwen laat ruimte over om bijvoorbeeld meer te kunnen focussen op de waarde van de app voor de klant. Ook is het makkelijker om op meerdere vlakken zoals de front-end als back-end sterk te worden en je bijdrage te kunnen leveren. Wat ik mooi vind aan het werken met low-code is dat je door de flexibiliteit en de snelheid van werken veel meer kan bijdragen aan een project. Bij Bizzomate werken we vaak van begin tot eind aan het project mee, waardoor je impact op het eindresultaat heel groot is.”

Kijkend naar low-code vs high-code ziet Coen tegelijkertijd ook veel overeenkomsten in de skills die je nodig hebt: “Goede developers zorgen ervoor dat hun werk herbruikbaar is, goed begrijpbaar en gedocumenteerd, en ze kunnen iets ingewikkelds simpel maken. Die vaardigheden zijn net zo bruikbaar bij het bouwen van low-code als bij high-code apps.”

“Daarnaast is de low-code markt nog relatief onverzadigd en dat biedt kansen om iets gaafs dat nog niet bestaat op de markt te zetten. Zo heb ik bij Bizzomate de DevTools ontwikkeld, dit is een collectie van tools die ontwikkelaars ondersteunen bij bijvoorbeeld het checken van de veiligheid van je applicatie, of het visueel zoeken in je database. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld ook gewerkt aan de Ultimate Gantt en Ultimate Scheduler add-ons. Er is veel meer ruimte om daarin het verschil te maken en je kansen te pakken dan in de meer verzadigde high-code markt.”

Wat kies jij?

De belangrijkste verschillen tussen low-code en high-code zitten vooral in de ontwikkelsnelheid en de toegankelijkheid. Voor high-code developers zijn er veel redenen om over te stappen naar low-code; je inbreng en bijdrage in projecten zijn een stuk groter en hebben meer impact. Daarnaast zijn er ook volop mogelijkheden om zelf mee te helpen om de toekomst van low-code vorm te geven en zijn veel van dezelfde persoonlijke kwaliteiten belangrijk, of je nu apps bouwt met low-code of met high-code.

Zelf een carrière starten in low-code?

Wil je ook impact maken voor de leukste opdrachtgevers en je carrière starten in low-code, of wil je als high-code developer de switch maken? Bekijk hier onze vacatures! Met onze ruime ervaring en focus op samen groeien leer je bij ons de kneepjes van het low-code vak, in afwisselende projecten voor toffe opdrachtgevers.

 

Meer lezen?

bizzomates

Met trots stellen we voor: Happiness Officer Anouk

Sinds februari werkt Anouk bij Bizzomate als de derde Happiness Officer. Haar levensmotto is “geneet van t laeve” en dat merken we!

blog

Een nieuwe baan bij Bizzomate, zo zijn jouw eerste maanden

Bij Bizzomate krijgt iedere nieuwe collega de eerste 3 maanden een buddy, zodat je een vliegende start hebt.

bizzomates

Achtergrondverhaal: Jordy Delahaije

Jordy Delahaije werkt negen jaar bij Bizzomate De eerste drie jaar werkte hij op de support-afdeling, nu is hij senior Mendix consultant.

news

Vierde ‘Great Place To Work’-certificering op rij

Persbericht over onze 4de Great Place to Work certificering

news

Wat doet een Mendix developer? Kijk mee bij de dag van Koen Hofs!

Vraag jij je ook af wat een Mendix developer doet? Kijk mee bij de dag van Koen en ontdek of Mendix development iets voor jou is!

news

Bizzomate wint twee internationale Mendix partner awards

Wat houden deze 2 prijzen in en wat betekent dit voor Bizzomate? Lees het persbericht...

news

Bizzomate behaalt Mendix Platinum Partner-status

Deze status wordt toegekend aan partners die toewijding en uitmuntende prestaties hebben laten zien.

blog

Wat is Mendix? | Ontdek wat het is & hoe Mendix werkt

Leer wat Mendix is! Dompel jezelf onder in Mendix en ontdek waarom het een game-changer is in IT. Begin jouw low-code avontuur vandaag nog!

bizzomates

Achtergrondverhaal: Davy Heutmekers

“Door de goede begeleiding van ervaren collega’s binnen Bizzomate heb ik low-code mijzelf snel eigen kunnen maken."

blog

Bruisende kwartaalmeetings bij Bizzomate

Bij Bizzomate zijn alle meeting binnen werktijd en altijd bruisend en op maat voor de doelgroep. Hoe?

bizzomates

Met trots stellen we voor: Happiness Officer Anouk

Sinds februari werkt Anouk bij Bizzomate als de derde Happiness Officer. Haar levensmotto is “geneet van t laeve” en dat merken we!

blog

Een nieuwe baan bij Bizzomate, zo zijn jouw eerste maanden

Bij Bizzomate krijgt iedere nieuwe collega de eerste 3 maanden een buddy, zodat je een vliegende start hebt.

bizzomates

Achtergrondverhaal: Jordy Delahaije

Jordy Delahaije werkt negen jaar bij Bizzomate De eerste drie jaar werkte hij op de support-afdeling, nu is hij senior Mendix consultant.

news

Vierde ‘Great Place To Work’-certificering op rij

Persbericht over onze 4de Great Place to Work certificering

news

Wat doet een Mendix developer? Kijk mee bij de dag van Koen Hofs!

Vraag jij je ook af wat een Mendix developer doet? Kijk mee bij de dag van Koen en ontdek of Mendix development iets voor jou is!

news

Bizzomate wint twee internationale Mendix partner awards

Wat houden deze 2 prijzen in en wat betekent dit voor Bizzomate? Lees het persbericht...

news

Bizzomate behaalt Mendix Platinum Partner-status

Deze status wordt toegekend aan partners die toewijding en uitmuntende prestaties hebben laten zien.

blog

Wat is Mendix? | Ontdek wat het is & hoe Mendix werkt

Leer wat Mendix is! Dompel jezelf onder in Mendix en ontdek waarom het een game-changer is in IT. Begin jouw low-code avontuur vandaag nog!

bizzomates

Achtergrondverhaal: Davy Heutmekers

“Door de goede begeleiding van ervaren collega’s binnen Bizzomate heb ik low-code mijzelf snel eigen kunnen maken."

blog

Bruisende kwartaalmeetings bij Bizzomate

Bij Bizzomate zijn alle meeting binnen werktijd en altijd bruisend en op maat voor de doelgroep. Hoe?